Archief

Nieuw onderzoek: Monitoring van de ICD op afstand kan het aantal ongewenste shocks verminderen (02-09-2011)

Nieuw onderzoek toont aan dat monitoring van de ICD op afstand het aantal ongewenste shocks kan verminderen. Tevens heeft het een positief effect op de levensduur van de batterij.

 

Onlangs zijn tijdens een groot congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie in Parijs (ESC 2011) de eerste resultaten gepresenteerd van de ECOST-studie*)

 

In deze studie, waaraan 433 patiënten hebben deelgenomen, werden ICD-patiënten met het Home Monitoringsysteem van de firma BIOTRONIK vergeleken met ICD-patiënten zonder dit systeem. De ICD-patiënten zonder Home Monitoring moesten elke 6 maanden voor de ICD-controle naar het ziekenhuis. De ICD-patiënten met Home Monitoring werden dagelijks gecontroleerd via Home Monitoring en kwamen éénmaal per jaar naar het ziekenhuis voor de ICD controle. Als via Home Monitoring iets bijzonders werd gezien, vroeg men de patiënt om tussentijds naar het ziekenhuis te komen voor een extra ICD-controle.

 

De resultaten van deze studie tonen aan dat in beide groepen de veiligheid van de ICD-patiënten gewaarborgd is en dat de uitkomsten vergelijkbaar zijn met die van grotere studies, zoals de TRUST-studie (zie ICD-Journaal van 13 april 2011, bladzijde 13).

 

De ECOST-studie toont op de eerste plaats aan dat het aantal ICD-patiënten dat een onterechte shock krijgt door het gebruik van Home Monitoring, met meer dan de helft vermindert. Dit is een belangrijk voordeel want een onterechte shock kan niet alleen pijnlijk zijn maar kan bij de patiënt ook grote angst veroorzaken. Vervolgens zijn artsen dankzij dit systeem in staat om prestaties van het apparaat te optimaliseren om zodoende een optimale therapie te garanderen. Bovendien toonde de studie aan dat het aantal ziekenhuisopnames door onterechte shocks door het gebruik van Home Monitoring met 72% afnam. Ten slotte nam het aantal energieladingen dat niet tot een shock leidde af met 76%. Dat betekent een langere levensduur van de ICD.

 

*) Ecost staat voor Effectiveness and Cost Of ICD follow-up Schedule with Telecardiology, een studie naar de vraag van het effect van telecardiologie op het kostenplaatje van de ICD

Gerelateerde berichten