Archief

Onderzoekers beveiligen implantaten tegen hackers (25-09-2013)

Onderzoekers hebben een manier gevonden om elektronische implantaten te beveiligen door de hartslag van een patient als ‘wachtwoord’ te gebruiken. Dat meldt Technology Review. Implantaten zoals defibrillators en insulinepompen hebben steeds vaker een draadloze verbinding waarmee artsen controles uitvoeren of updates voor het apparaat overzetten. Die verbinding is echter ook gevoelig voor hackers met mogelijk desastreuze gevolgen.

Volgens de onderzoekers is het zelfs makkelijk om een implantaat te herprogrammeren. Op die manier kan een defibrillator er ineens mee ophouden tijdens een hartaanval of een 700 Volt-stoot geven wanneer het niet nodig is. Ook zou de batterij van het apparaat leegezogen kunnen worden.

De oplossing voor deze bedreiging is volgens onderzoekers van Rice University en beveiligingsbedrijf RSA om de hartslag van een patient te gebruiken voor de toegang tot het apparaat. Dit wordt eerst geregistreerd door een arts ter plaatse. Op die manier zou toegang op afstanden onmogelijk zijn.

Versleuteld

Een apparaatje leest de hartslag en vergelijkt het met de lezing die via een draadloze verbinding van de implantaat komt. Pas wanneer de twee overeenkomen, kunnen instellingen worden aangepast. Ook zal de verbinding tussen een monitor en de implantaat versleuteld zijn.

Volgens de onderzoekers is de beveiliging zeer belangrijk: “Een aanvaller kan in een ziekenhuis of tijdens een oorlog hierdoor niet een signaal versturen waardoor de implantaat niet werkt”, stelt onderzoek Shane Clark. “Het feit dat de hartslag steeds verandert, betekent dat een aanvaller het profiel van de beveiliging niet kan opslaan voor eventuele toekomstige aanvallen.”

Op dit moment maken nog maar weinig artsen veelvoudig gebruik van de mogelijke verbinding. Toch zal dat in de toekomst veranderen, stellen de onderzoekers, omdat de data die implantaten opleveren van grote waarde zijn.

(bron: NU.nl, Dennis Mons)

Gerelateerde berichten