Archief

Medtronic krijgt Europese goedkeuring voor eerste MRI-veilige pacemaker ter wereld (21 -11- 2008)

EnRhythm MRI SureScan-pacemakersysteem nu commercieel beschikbaar in Europa

 

Heerlen – 17 november 2008 – Medtronic, Inc., (NYSE: MDT) maakte vandaag bekend dat zij CE (Conformité Européenne)-goedkeuring heeft gekregen voor het eerste MRI-compatibele pacemakersysteem, de EnRhythm MRITM SureScanTM-pacemaker en de CapSureFix MRITM SureScanTM-pacemakerdraden . Het nieuwe systeem is ontworpen, getest en goedgekeurd voor gebruik met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) onder specifieke scanomstandigheden en is nu in Nederland commercieel beschikbaar.

De Nederlandse deskundige op dit gebied, Dr. de Ruiter, zegt hierover dat de release van dit pacemakersysteem een zegen zal zijn voor vele (toekomstige) pacemaker patiënten, die een aandoening hebben, waarvoor een MRI-scan de gouden standaard is, en dat zijn er vele. "Zij hoeven niet meer met ten opzichte van de MRI-scan inferieure technieken te worden gediagnosticeerd, dan wel aan de straling van een CT-scanner te worden blootgesteld." Aldus Dr. de Ruiter.

Ongeveer 2 miljoen Europeanen hebben een geïmplanteerde pacemaker, maar vanwege mogelijke interacties met MRI-apparatuur, die schadelijk zouden kunnen zijn voor de pacemaker en de patiënt, mogen deze patiënten geen MRI-scan ondergaan, terwijl dat een frequent toegepaste diagnostische methode is voor allerlei veelvoorkomende ziekten en aandoeningen. Naar schatting zal wereldwijd 50-75% van de patiënten met een geïmplanteerde pacemaker of ICD  tijdens de levensduur van hun apparaat een MRI-scan moeten ondergaan".1

 

Over het ontwerp van het EnRhythm MRI SureScan-systeem
Het EnRhythm MRI SureScan-pacemakersysteem  is uitgebreid onderzocht en aangepast om interacties tussen het pacemakersysteem en de MRI-apparatuur aan te pakken en te beperken. Het systeem is voorzien van aangepaste hardware om de energie die via het pacemakerdraad/pacemaker-aansluitpunt wordt doorgegeven, tot een minimum te beperken.

Waarschuwing: Binnen de Verenigde Staten is het EnRhythm MRI SureScan-systeem in de onderzoeksfase en nog niet commercieel beschikbaar. Het apparaat is door de federale wetgeving beperkt tot klinisch gebruik.

 

 

1 Kalin R, Stanton MS. Current clinical issues for MRI scanning of pacemaker and defibrillator patients. Pacing Clin Electrophysiol. April 2005;28(4):326-328.

 

(Opm webredactie: vooralsnog is het systeem niet beschikbaar voor ICD's)

Gerelateerde berichten