Verschillende studies die door de jaren heen zijn uitgevoerd suggereren dat het eten van noten het risico van coronaire hartziekte (aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders), met maar liefst 40% af doet nemen. Notenconsumptie lijkt ook het risico van cardiovasculaire en totale mortaliteit te verminderen. Hoewel het bewijsmateriaal niet wetenschappelijk overtuigend wordt geacht zijn er verschillende kleine onderzoeken gedaan welke hebben aangetoond dat het eten van noten resulteert in een significante vermindering van LDL-cholesterol. In de Physicians Health Study, wordt gesteld dat mannen die twee of meer keer per week noten aten hadden een verlaagd risico op een hartaanval hebben. Bij noten moet je dan denken aan amandelen, hazelnoten, paranoten, pecan noten, pistachenoten, walnoten en pinda’s. Maar een pinda is toch geen noot? Dat klopt, de pinda is ‘officieel’ een peulvruchten, maar ze bevat dezelfde gunstige eigenschappen als een “echte” noot en dat wordt geassocieerd met dezelfde cardiovasculaire voordelen.
Noten zitten vol met calorieën. Een handvol noten bevat ongeveer 150 calorieën. Dus, als zij worden opgenomen in een gezond dieet, moeten ze niet alleen worden toegevoegd, maar kunnen ze als vervanging dienen voor andere bronnen van calorieën. Anders kunnen de voordelen teniet worden gedaan door uw groeiende taille.
Onbewerkte noten zijn het best, dus niet bedekt met iets en niet gezouten. Bron: http://heartdisease.about.com/cs/riskfactors/a/nuts.htm