NIEUW: Filmpje over Leven met een ICD – “Verhalen uit de praktijk”
De Werkgroep ICD-Begeleiders&Elektrofysiologie (WIBEN) van de NVHVV heeft een aantal filmpjes laten maken met als doel om naast de bestaande brochures, een andere vorm van informatie te bieden. De persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen geven misschien nieuwe inzichten die kunnen helpen bij o.a. de emotionele verwerking na een ICD-implantatie of schok van de ICD.Naast ervaringsdeskundigen komen ook een physician assistant en een psycholoog aan het woord over onderwerpen die aan een ICD gerelateerd zijn.
Voor wie
De filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over diverse onderwerpen waar je als ICD-drager of naaste mee te maken kunt krijgen.
Verpleegkundigen en cardiologen kunnen de filmpjes, naast bestaande informatiebronnen, gebruiken om patiënten en familie in te lichten voor of na de implantatie.
Welke onderwerpen komen aan bod
Hartstilstand, leven met een ICD, een schok van de ICD, intimiteit, naasten en familie, technische controle, bewegen en sporten, en subcutane ICD. Deze filmfragmenten geven geen compleet beeld van alle facetten waar een ICD-drager mee te maken krijgt. Ze zijn bedoeld als aanvullende informatie naast brochures, persoonlijke gesprekken met de cardioloog, de ICD-verpleegkundige en/of ICD-technicus en informatie die te vinden is op sites van patiëntenverenigingen. Wees er van bewust dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan die van de mensen in deze fragmenten.
Na het zien van de filmpjes
Het kan zijn dat sommige fragmenten vragen of emoties bij u oproepen. U kunt deze bespreken met uw behandelend cardioloog, (ICD)-verpleegkundige, ICD-technicus of andere professionals. Ook kunt u via de Stiching ICD dragers Nederland (STIN), Harteraad of Naasten in Beeld in contact komen met lotgenoten indien u daar behoefte aan heeft.
De filmpjes zijn te vinden bovenstaand te vinden in ons video-overzicht of te bekijken via: http://www.nvhvv.nl/werkgroepen/icd-begeleiders/icd-film
Filmpje over ICD en de laatste levensfase beschikbaar
Voor elke ICD-drager is er, even als voor iedereen, een moment waarop de laatste levensfase aanbreekt en het moment van overlijden niet meer zo ver weg is. Als het zover is, kan een ICD door de shockfunctie het stervensproces verstoren. Om dat te voorkomen is het nodig dat de shockfunctie tijdig wordt uitgezet. Arts, patiënt en naasten dienen in goed overleg te bepalen, wanneer dit tijdstip daar is.
Er is nu een uitlegvideo over dit onderwerp beschikbaar: Klik hier om de video te bekijken.
Naast bovenstaande YouTube filmpjes hierboven meer links naar videomateriaal:
De implantatie van een ICD.
Interne defibrillator (ICD) Implantatie van een bi-ventriculaire ICD.
Video-opname van een aflevering van het programma Chirurgenwerk op RTL-4.
Subcutane ICD (S-ICD) implantatie
Een 4-minuten filmpje over en met een patiënt waarbij een S-ICD geïmplanteerd wordt, nieuws-item op de site van RTV Utrecht.
Implantatie van de eerste draadloze pacemaker
In een kwartier tijd, met een kleine ingreep, een pacemaker plaatsen een apparaatje dat met stroomstootjes het hart stimuleert. Het AMC in Amsterdam heeft dat eind december voor het eerst gedaan. Het is een nieuw soort, piepkleine draadloze pacemaker, heel anders dan de pacemaker die nu door tienduizenden mensen wordt gebruikt.