Archief

Hartfalen door slecht werkende nieren?

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC gaan onderzoeken of slecht werkende nieren de oorzaak kunnen zijn van hartfalen.

Ontspannen

Nederland telt bijna 130.000 patiënten met hartfalen, van wie de helft kampt met de diastolische variant. Bij diastolisch hartfalen pompt het hart niet goed, omdat het te stijf is. Het kan zich niet goed ontspannen en vullen met bloed, waardoor het minder bloed uitpompt. De aandoening is met de huidige medicijnen niet goed te behandelen.

Bloedvaten

Bij veel patiënten met diastolisch hartfalen werken de nieren minder goed. Daardoor filteren ze schadelijke stoffen minder goed uit het bloed. De onderzoekers bestuderen of en hoe iemand diastolisch hartfalen kan krijgen door slecht werkende nieren. Ze kijken naar stofjes in het bloed die het hart en de kleine bloedvaten ziek maken.

Link

Prof. Dirk-Jan Duncker is afdelingshoofd Experimentele Cardiologie in het ErasmusMC. Hij leidt het onderzoek, samen met zijn Utrechtse collega prof. Marianne Verhaar: “Als bepaalde schadelijke stoffen in het bloed blijven zitten, kunnen kleine bloedvaatjes beschadigd raken. Hier ligt de link met diastolisch hartfalen. Bij deze vorm van hartfalen zijn namelijk juist deze kleine bloedvaten ziek, ook die in het hart. Wij denken dat een slechte werking van de nieren tot diastolisch hartfalen kan leiden.”

Geselecteerd

De Hartstichting investeert € 5 miljoen in het onderzoek, dat loopt van 2015 tot 2020. Het onderzoek van Duncker en Verhaar is een van de zes projecten die samen ruim € 19 miljoen hebben ontvangen van de Hartstichting. De nieuwe projecten zijn geselecteerd door een internationale commissie van wetenschappelijke experts.

(bron:www.emc.nl)

Gerelateerde berichten