Archief

Hartrevalidatie na infarct maakt gezonder, gelukkiger en actiever.

Patiënten die na een hartinfarct meedoen aan een programma voor hartrevalidatie verbeteren hun kwaliteit van leven, worden actiever en hebben een kleinere kans om alsnog aan een hartinfarct te overlijden. Dat blijkt uit het OPTICARE onderzoek van het Erasmus MC en Capri Hartrevalidatie.

In Nederland krijgen zo’n 30.000 mensen per jaar een hartinfarct. Zij krijgen allemaal hartrevalidatie aangeboden. Zo’n veertig procent doet daar uiteindelijk aan mee. Deelnemers krijgen gedurende 6 tot 12 weken fysieke trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten waar ze adviezen krijgen over gezonde voeding en hulp bij het stoppen met roken. Tijdens het onderzoek zijn ruim negenhonderd mensen gevolgd die hartrevalidatie volgden. Een deel van hen volgde een programma waarbij ze naast de standaardrevalidatie ook nog 9 maanden groepssessies volgden voor verandering van leefstijl en psychologische hulp. Bij een ander deel werden de adviezen niet in een groep, maar via de telefoon gegeven. De groep die echt contact had met lotgenoten bleek het na 18 maanden beter te doen. Zij waren gemotiveerder, voelden zich beter en konden gemakkelijker van de sigaretten afblijven.

De onderzochte standaard hartrevalidatie wordt al 30 jaar voorgeschreven, maar het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Eerdere onderzoeken vergeleken de deelnemers aan hartrevalidatie met controlegroepen die geen revalidatie programma volgden. Vroeger lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds drie tot zes weken in het ziekenhuis verbleven na hun hartinfarct. Tegenwoordig is de conditie afname veel minder vanwege de veel kortere opnameduur. BRON: Nationale Zorggids

Gerelateerde berichten