Archief

Informatie over elektromagnetische straling niet altijd eensluidend (12-08-2013)

Wij constateren dat de informatie over het eventuele risico dat elektrische en elektronische apparaten opleveren bij gebruik door pacemaker- en ICD-dragers in verschillende brochures van implantatiecentra en handleidingen van fabrikanten vaak niet eensluidend zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is het gebruik van ultrasone tandartsapparatuur maar er zijn zo een tiental andere te noemen. De oorzaak is vaak dat de fabrikanten van dergelijke apparaten zich op alle mogelijke manieren indekken tegen de juridische consequenties van claims en daardoor erg terughoudend zijn ten aanzien van hun adviezen over het gebruik door pacemaker- en ICD-dragers. De ICD-fabrikanten onderkennen die bezwaren vaak niet.

Omdat de meningen verdeeld zijn, heeft STIN ervoor gekozen zich te houden aan de adviezen van onze technische adviseurs zoals die door hen zijn verwoord en/of gecontroleerd op onze website www.stin.nl in de rubriek: ‘Wat wel en niet mag met een ICD’. Op deze pagina verwijzen wij ook naar andere betrouwbare bron en wel de ICD-brochure van de Werkgroep ICD-begleiding & Elektrofysiologie Nederland (WIBEN). De brochure is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hart en Vaat Verpleegkundigen op www.nvhvv.nl onder Werkgroepen. Vanaf pagina 20 vindt U daarin tabellen waarin van alle mogelijke elektrische en elektronische apparaten vermeld wordt of het gebruik veilig is, risico oplevert of moet worden vermeden.

Twijfelt u aan ons advies of dat van de WIBEN, dan raden wij u aan contact op te nemen met de technici van uw implantatiecentrum of met de ICD-fabrikant als om een specifiek merkgebonden probleem gaat.Voor donateurs willen wij in dat laatste geval graag bemiddelen.

Gerelateerde berichten