Archief

Mogelijk doorbraak in behandeling van hartfalen met stamceltransplantatie (01-02-2010)

Het promotieonderzoek dat is in Boston in de Verenigde Staten is verricht door Eliza Kaplan, arts-assistent cardiologie verbonden aan de Isala klinieken Zwolle, is er op gericht geweest om van stamcellen nieuw hartweefsel te creëren en te onderzoeken welke mechanismen ten grondslag liggen aan de verbetering van de hartfunctie na een hartinfarct met stamceltransplantatie. Door deze mechanismen te begrijpen komt stamceltransplantatie als baanbrekende therapie na een hartinfarct steeds dichterbij en kunnen patiënten met hartfalen wellicht een nieuwe toekomst aangeboden worden. Eveneens is het promotieonderzoek van Kaplan erop gericht geweest om stamcellen te lokken naar het hart, zodat ze in de toekomst niet direct in het hart ingespoten hoeven te worden maar bijvoorbeeld via een normaal infuus kunnen worden toegediend.

 

Bij een hartinfarct verlies je miljoenen hartcellen, die worden vervangen door een soort littekenweefsel. Hierdoor vermindert de pompkracht van het hart. Met de huidige wetenschap en medicatie kunnen we de grootte van het infarct beperken en verdere verslechtering tegen gaan, maar eenmaal aangedane schade is niet meer goed te herstellen. De enige therapie waarmee dit in de toekomst wel zou kunnen en waarmee patiënten met hartfalen geholpen kunnen worden, is stamceltherapie.

 

Stamcellen zijn oercellen, cellen die nog alle soorten cellen, zoals hartcellen en zenuwcellen, kunnen worden. Ze zijn dus interessant voor wetenschappers, omdat je met dit soort cellen mogelijk zieke organen kunt herstellen. Stamcellen zouden de zieke cellen in bijvoorbeeld een hart kunnen vervangen en het zo als het ware repareren. Ook kan je in een laboratorium hartweefsel maken en met nieuw gevormd weefsel onderzoek doen naar het ontstaan van ziektes en medicijnen testen.

 

(naar http://www.isala.nl)

Gerelateerde berichten