21 Januari ontvangen 14 jonge talentvolle wetenschappers een onderzoeksbeurs. In totaal investeert de Hartstichting bijna 4,1 miljoen euro. Onderzoekthema’s zijn onder meer een betere behandeling van een hartinfarct, herseninfarct en verwijde slagaderen.
De 14 onderzoekers die een onderzoeksbeurs kregen zijn werkzaam in verschillende Universitairer Medische Centra in Nederland. Ze hebben een strenge selectie doorstaan, en zijn als beste naar voren gekomen uit de 107 aanvragen die de Hartstichting ontving.
Diversiteit aan onderzoek
De 5 vragen hieronder geven een indruk van de diversiteit van het onderzoek:
Is een betere diagnose mogelijk bij pijn op de borst?
Onderzoeker Martijn Smulders van het Maastricht UMC zoekt naar nieuwe technieken om de diagnose te stellen bij pijn op de borst. Nu krijgen mensen vaak een hartkatheterisatie bij een vermoeden van een hartinfarct. Dit is een belastende ingreep, met soms ernstige complicaties.
Waardoor krijgen relatief jonge mensen een herseninfarct?
Elk jaar krijgen naar schatting 5.000 mensen tussen de 18 en 50 jaar een herseninfarct. Bij een derde is de oorzaak onbekend. Frank-Erik de Leeuw, neuroloog aan het Radboud UMC, onderzoekt of ontstekingen in de bloedvaten de boosdoener zijn en of ontstekingsremmers helpen.
Kunnen stamcellen het hart beter repareren als de hartspier uitrust?
Stamcellen kunnen dood hartweefsel door een infarct nog niet repareren. Onderzoek van Noortje Bax, bioloog aan de Technische Universiteit Eindhoven, moet aantonen of het activeren van hartstamcellen of het toedienen van deze cellen betere resultaten geeft als de hartspier rust krijgt. Dat kan door een steunhart het werk over te laten nemen.
Welke genen leiden tot gevaarlijke aneurysma’s?
Een aneurysma, een verwijding van de aorta, kan zomaar openscheuren. Nog niet alle genen die zo’n levensbedreigend aneurysma in de borstholte veroorzaken zijn bekend. Ingrid van de Laar, klinisch geneticus aan rasmus MC, zoekt naar ontbrekende genen. Ze hoopt oplossingen te vinden om patiënten die gevaar lopen op tijd te behandelen.
Hoe zijn gevaarlijke vormen van slagaderverkalking in de halsslagaders op te sporen?
Een herseninfarct is vaak het gevolg van slagaderverkalking in de hals. Onderzoek van Kim van der Heiden, vasculair bioloog aan Erasmus MC, moet een nieuwe techniek opleveren waarmee artsen van buitenaf zien of het om een gevaarlijke vorm van slagaderverkalking gaat. Zo kunnen ze beter inschatten of een operatie nodig is.
(Bron: Hartstichting)