Het LUMC is op zoek naar ICD-dragers (mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder) die hun ervaringen, kennis en mening over ICD’s willen delen.
Doel van het onderzoek: samen weten we meer
Per jaar worden in Nederland meer dan 5.000 ICD’s geïmplanteerd en vervangen omdat er een nieuwe batterij nodig is. Een groot deel van de ICD’s wordt uit voorzorg geïmplanteerd en bij een deel van de patiënten zal de ICD ook nooit therapie hoeven af te geven.
Een ICD zorgt voor een langer leven door het voorkomen van een plotse hartdood, maar bij kwetsbare patiënten zoals ouderen of mensen met meerdere ziektes is dat niet altijd het geval. Een ICD heeft ook een aantal belangrijke nadelen, die vooral bij de oudere patiënt zwaarder gaan wegen. Gevaar voor infectie of problemen met de draden bijvoorbeeld. Ook zijn oudere patiënten gevoeliger voor problemen door veelal aanwezige aandoeningen als suikerziekte, nierziekten of medicijngebruik. De lasten kunnen dan dus relatief zwaar uitvallen.
Om uit te zoeken welke factoren, voorkeuren en overwegingen meespelen in de besluitvorming voor ICD-therapie bij kwetsbare patiënten, is dit onderzoek gestart met als doel het ontwerpen van een hulpmiddel dat patiënten en artsen in de spreekkamer kan helpen tot een goed en weloverwogen besluit te komen. Voor dit onderzoek hebben wij de mening nodig van patiënten die al ICD-drager zijn.
Wat meedoen inhoudt
Wij zijn op zoek naar patiënten die hun ervaringen, kennis en mening over dit onderwerp met ons zouden willen delen. Uw mening zal in een interview met een van onze onderzoekers besproken worden.
Kosten
Deelname aan het onderzoek kost u niets. U wordt niet betaald voor het meedoen aan dit onderzoek. Wel krijgt u een vergoeding voor uw (extra) reiskosten.
Heeft u interesse of vragen?
Als u mee zou willen doen en meer informatie wilt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met arts-onderzoeker mw. drs. D. Yilmaz. U kunt e-mailen naar d.yilmaz@lumc.nl, of tijdens kantooruren bellen naar (071) 529 75 84.