Archief

Snelle gentest bij hartinfarct (24-03-2013)

Als eerste ziekenhuis in Nederland beschikt het UMC Utrecht over een apparaat waarmee binnen één uur vastgesteld kan worden of een patiënt een bepaalde genvariant heeft.

Artsen kunnen daarmee de juiste soort bloedverdunners toedienen. Sommige patiënten hebben namelijk een genvariant waardoor het meest gebruikte medicijn niet werkt.

Het UMC Utrecht heeft hiervoor nu een zogenaamd bedside PCR-apparaat aangeschaft, de Spartan RX, dat op basis van een beetje wangslijmvlies binnen een uur vertelt welke bloedverdunner de arts het beste kan gebruiken. Met deze eenvoudige test kan al tijdens de dotterbehandeling, aan het bed, bepaald worden welke genvariant een patiënt heeft. “Het gebruik van zo’n snelle genetische test in de dagelijkse klinische praktijk is een primeur in Nederland”, stelt cardioloog dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht. Cardioloog in opleiding drs. Jurjan Schipper is betrokken bij het onderzoek.

Als patiënten na een hartinfarct gedotterd worden en een stent krijgen, moeten ze bloedverdunners gebruiken om het risico op nieuwe bloedvatverstoppingen te verminderen. Artsen gebruiken daarvoor aspirine en clopidogrel. Ongeveer 30 procent van de mensen heeft een genvariant waardoor clopidogrel minder goed werkt (bij deze mensen activeert het leverenzym CYP2C19 het medicijn niet).

Gezondheidswinst

Vijf ziekenhuizen onderzoeken samen de mogelijke gezondheidswinst die bereikt kan worden door gebruik van de genetische test. Dat zijn het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein samen met de Isala Klinieken in Zwolle, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Ze voeren daarvoor bij 2.700 patiënten met een hartinfarct de genetische test uit. Bij patiënten met de genvariant, die de bloedverdunner clopidogrel minder werkzaam maakt, gebruiken artsen een andere bloedverdunner, namelijk prasugrel of ticagrelor. De artsen kijken of patiënten beter af zijn door bloedverdunners voor te schrijven op basis van genetische informatie. Ze volgen de patiënten een jaar om te zien of de patiënten opnieuw hartinfarcten of andere vaatziekten krijgen. Ze vergelijken ook de bijwerkingen zoals maag- en hersenbloedingen.

De aanschaf van het PCR-apparaat door het UMC Utrecht is mogelijk geworden dankzij een inzamelactie van de Vrienden UMC Utrecht. Deelnemers van de Classico Giro Utrecht fietstocht hebben vorig jaar ruim 13.000 euro opgehaald via het inschrijfgeld.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gebruikte al langer een genetische laboratoriumtest om de keuze van de beste bloedverdunner voor hartinfarctpatiënten te bepalen. Deze test vereist echter gespecialiseerd personeel en kost enkele uren om uit te voeren.

Jaarlijks worden ongeveer 25.000 mensen in Nederland met een hartinfarct gedotterd en opgenomen in het ziekenhuis.

Bron: Umcutrecht.nl

Gerelateerde berichten