Op deze pagina

Via een 3D-bril kletsen met je ouders in de keuken

Het kon haast niet uitblijven: Virtual Reality (VR) in het ziekenhuisbed om met je ouders in de huiskamer te kunnen kletsen! Dat overkwam pas geopereerde patiëntjes onlangs in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Zij zijn de eersten die op deze manier met thuis kunnen communiceren.

Wat kun je ermee ?

VR laat een situatie zien die gesimuleerd is door een computer. Je ziet een beeld zoals het in werkelijkheid is via een scherm of een speciale bril. In een vorig artikel in dit STIN Magazine, “Virtual Reality”, bleek dat VR al verscheidene jaren in de medische sector wordt gebruikt. Deze nieuwe ontwikkeling in het MMC maakt het mogelijk om in direct visueel contact te staan met een vertrouwde omgeving. Samen met studenten van het Radboud UMC werd de techniek toepasbaar voor het ziekenhuis gemaakt. Vooral voor kinderen is een ziekenhuisopname een ingrijpende gebeurtenis. Zeker als zij langer moeten blijven, missen zij vaak hun vertrouwde omgeving. Het kind krijgt nu een 3D-bril op en kan in een hoek van 180 graden alles thuis volgen via een camera die daar is opgesteld. Dat betekent een gesprekje met je ouders voeren, hen volgen naar alle plekken in de kamer en zelfs op de TV met je vader en moeder meekijken. Het is net alsof je gewoon thuis bent. Ook is het mogelijk om de camera in de klas van de eigen school neer te zetten.

Wat levert het op?

Artsen denken dat de herstelperiode dankzij deze techniek minder stressvol zal verlopen waardoor het herstel voorspoediger zal zijn. Emotionele bijwerkingen kunnen de constitutie verminderen waardoor herstellen langer duurt. Twee kinderen hebben de techniek in het MMC al uitgeprobeerd. De een herstelt van een operatie door chronische blaas en darmproblemen. Hij praat vanuit zijn ziekenhuisbed met zijn moeder en zusje die thuis in de kamer zitten. De ander werd geopereerd aan haar duim. Zij kijkt in de keuken mee waar haar ouders pepernoten bakken. Ook voor de ouders kan dit een verlichting zijn, omdat zij niet de hele dag in het ziekenhuis aanwezig zijn. Zij kunnen nu toch met hun kind op een visuele manier communiceren.Perspectief

Nieuwe technieken overspoelen nog steeds de zorg. Ze worden aangewend ter ondersteuning van operaties, registraties en zorg. Het unieke van het experiment in het MMC is dat zij de eerste ter wereld zijn die met VR-toepassingen de afstand tussen ziekenhuis en woonplek daadwerkelijk overbruggen. Dat biedt uitstekende perspectieven om de patiëntenzorg in de ziekenhuizen in Nederland nog verder te verbeteren. De 3D-bril zal binnenkort in nog vijf andere ziekenhuizen worden uitgeprobeerd.

Januari 2016